Egypt: Tretí najúspešnejší prezidentský kandidát žiada prepočítanie hlasov

27.05.2012 Celý región

Káhira 26. mája (TASR) - Tretí najúspešnejší kandidát v egyptských prezidentských voľbách Hamdín Sabbáhí dnes vyzval na prepočítanie časti hlasov a ako dôvod uviedol porušovanie volebných zákonov. Informoval o tom dnes Sabbáhího hovorca.

Predbežné výsledky volieb ukazujú, že Sabbáhí sa umiestnil ako tretí, pričom zaostal približne o 700.000 hlasov. To ho vyraďuje z budúcomesačného druhého kola prezidentských volieb, v ktorom budú súperiť dvaja najúspešnejší kandidáti.

Kandidátov hovorca uviedol, že majú dôkazy o mnohých prípadoch porušenia volebných zákonov počas dvoch dní prvého kola hlasovania, čo ovplyvní konečné výsledky. Odmietol uviesť podrobnosti o porušovaní zákonov, ale dodal, že v nedeľu podajú sťažnosti.

"Dôkazy, ktoré máme a ktoré ešte stále pribúdajú, potvrdzujú veľký počet porušení zákonov v mnohých hlasovacích strediskách," dodal hovorca.

Výsledky z prvého kola volieb ukázali, že v druhom kole 16.-17. júna budú o prezidentský post súperiť kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí a posledný premiér za vlády Husního Mubaraka, Ahmad Šafík.

Títo dvaja kandidáti sú úplným protipólom jeden druhého a v mnohých Egypťanoch vyvolávajú obavy, že obaja môžu znamenať koniec všetkých doterajších demokratických výdobytkov po vlaňajšej revolúcii, ktorá zosadila dlhoročného autokratického prezidenta Mubaraka.

Prvé kolo volieb sa konalo 23.-24. mája a dopadlo tesne. V piatok večer mal Mursí 25,3 percenta hlasov a Šafík 24,9 percenta, pričom bol medzi nimi rozdiel necelých 100.000 hlasov.

Sabbáhí skončil tretí s prekvapujúco dobrým výsledkom 21,5 percenta. Po ňom nasledoval umiernený islamista Abdal Munajn Abúl Futúh, ktorý odišiel z Moslimského bratstva.

Zdroj: Associated Press
 

Vyberte región